Pimpel SM 2017

Pimpel-SM till Skellefteå – upp till 500 tävlande väntas delta

1 och 2 april 2017 blir det gott om fiskare på Burträskets is, för då ska pimpel-SM avgöras. ”Det är kul att få anordna det, det är ju 20 år sedan sist”, säger Rolf Öberg, ordförande i Skellefteå Sportfiskeklubb som arrangerar tävlingen.

Tävlingen väntas locka 400–500 pimpelfiskare från hela landet.

Alla åldrar är välkomna, det kommer tävlas både individuellt och i lag, men abborre är den enda godkända fisken att dra upp.

– Det är sportfiskarnas tävlingsregler som gäller och av tradition har det bara varit abborrar. Man har ansett att det är mer schysst att bara köra med abborre, då man måste söka den lite mer. Räknas mört kan du ju hitta ett stim och få sitta vid samma hål i flera timmar, säger Rolf Öberg.

Att anordna ett så stort arrangemang kräver en hel del arbete från arrangörsklubben och Rolf Öberg räknar med att det behövs kanske 50 stycken från klubben varje tävlingsdag för att allt ska flyta på bra.

Det blir en ganska stor andel om man betänker att Skellefteå Sportfiskeklubb har totalt ungefär 300 medlemmar.

– Vi har kanske 30 stycken i klubben som är kvalificerade, men vi vill ju att de flesta ska vara med och hjälpa till i arrangemanget och avstå från tävlandet, säger Rolf Öberg.

Pimpel-SM kommer pågår fyra timmar per dag och förutom själva tävlingen planeras även lite kringaktiviteter.

– Det blir lite grann av en marknad också, framför allt är det många som säljer fiskegrejer, säger Rolf Öberg, som hoppas att pimpel-SM ska få positiva effekter för både klubben och Burträsk.

– Vi förlägger det ju till Burträsket och hoppas att de där på plats också kan få någon nytta av det, kanske hyra ut någon stuga eller så.

Senast Skellefteå Sportfiskeklubb arrangerade pimpel-SM var 1995. Då skedde tävlandet på Burträsket och Varuträsket.