SM

posted in: Tävling | 0

josefin guld

Josefin vann dubbelt i helgens pimpel-SM

Publicerad idag kl 17.36

Skellefteå. Det blev storslam för hemmahoppet Josefin Andersson i helgens pimpel-SM.
Efter lördagens vinst i den individuella delen knep hon tillsammans med Billy och Emil Bäcklund förstaplatsen i klassen Yngre herr junior i lagtävlingen.

Josefin Andersson, 14 år, från Skellefteå vann på lördagen klassen Yngre damjunior under pimpel-SM, som anordnades i Burträsk.

– Det känns jättebra att vinna, säger Josefin, som noterade en fångst på 1763 gram.

– Min målsättning var att ta mig till Nordiska mästerskapen nästa år, och det gjorde jag med god marginal.

På söndagen var siktet inställt på vinst i klassen Yngre herr junior, där hon representerade Skellefteå Sportfiskeklubb tillsammans med kompisarna Billy och Emil Bäcklund.

När Folkbladet var på plats vid lunchtid gick det lite trögt för laget.

– Det går sådär. Jag hoppas att det går bättre för mina lagmedlemmar, sa Josefin Andersson.

”Viktigt att vinna”

När lagets fångst vägdes efter klockan 13, då tävlingstiden var slut, stod det dock klart att Josefin och hennes kamrater hade all anledning att vara nöjda. Laget noterade närmare 4,3 kilogram abborre – vilket räckte till en förstaplacering.

– Det är viktigt att vinna. Det är därför jag fiskar. Men det är kanske inte lika viktigt för alla. Det beror på hur man är som person. För mig är det viktigt. Jag är en vinnarskalle, säger Josefin.

Det är även annat som spelar in: material, val av plats, teknik och tur.

Totalt gjorde 97 lag upp i de nio klasserna i söndagens lagtävling. Västerbotten fick, vid sidan av ungdomarnas seger, ytterligare en vinst. Norsjö Sportfiskeklubb vann klassen Dam senior.

Josefin Andersson säger att deltagarna som känner till sjön har en fördel.

– Men det är även annat som spelar in: material, val av plats, teknik och tur.

Vill locka fler unga

Rolf Öberg, ordförande i Skellefteå Sportfiskeklubb, säger att klubben försöker att locka fler barn och ungdomar till sporten.

– Tillväxten är inte väldigt bra, men på DM i år hade vi tolv juniorer. Så många har vi inte haft på många år. Men det är fortfarande för lite, säger han.

– Vi är ute med skolklasser och fiskar på vintern. Men jag tror att mycket beror på föräldrarna. Om föräldrarna är intresserade smittar det av sig på barnen.

Det har varit bra stämning.

Rolf Öberg är nöjd med arrangemanget. Senast pimpel-SM anordnades i Skellefteå kommun var 1995.

– Jag har bara hört positiva tongångar. Det har varit bra stämning, säger han.

– Fiskare på den här nivån vet att man inte kan styra över vädret, och att fisken inte alltid nappar. Det blir vad man gör det till.